Kuchnia orientalna zdobyła popularność na całym świecie. W naszym kraju również. W zasadzie w każdej większej miejscowości w Polsce znajdziemy restaurację serwującą dania kuchni chińskiej, japońskiej czy tajskiej. Jednak warto mieć świadomość, że tego rodzaju potrawy można przygotować samodzielnie w domu. Aby zagwarantować sobie jak najlepszy smak jedzenia, zaleca się zakup kilku najważniejszych przyborów kuchennych. Dzisiaj skupimy się na takich wyrobach jak: patelnia wok, parownik kuchenny oraz moździerz.
Patelnia wok
To właśnie przede wszystkim z patelnią wok kojarzy się kuchnia azjatycka. Jest to podstawowe naczynie, które gwarantuje właściwe przygotowanie ulubionej potrawy. W sprzedaży dostępne są różne rodzaje tak zwanych woków. Jednak najbardziej godne polecenia są te, które wykonano ze stali węglowej. Są wybierane głównie przez zwolenników kuchni gazowych. Stabilnie trzymają się na kuchence. Nie ma obaw, że patelnia się przewróci. Patelnie wok ze stali węglowej swoją popularność zawdzięczają również stosunkowo niskiej cenie (w porównaniu do innych patelni wok, np. z żeliwa).
Duży wybór patelni wok ze stali węglowej znaleźć można pod adresem internetowym: https://www.kuchnieorientu.pl/patelnia-wok/. W asortymencie sklepu dostępne są naczynia o różnej średnicy (od 12 do 16 cali), w tym ręcznie kute patelnie z płaskim dnem, które nagrzewają się szybko i równomiernie. Co ciekawe w sprzedaży są także patelnie wok dedykowane kuchenkom indukcyjnym. Wszystkie oferowane wyroby są wyposażone w drewnianą, nienagrzewającą się rączkę. Posiadając w kuchni wysokiej jakości patelnie wok, bez najmniejszego problemu przygotujemy nie tylko słodko-kwaśnego kurczaka po tajsku, ale również takie polskie danie jak duszone żeberka.
Parownik kuchenny do ryżu
Kolejnym symbolem kuchni orientalnej jest ryż. Większość z nas podczas przygotowywania obiadu, korzysta z ryżu sprzedawanego w fabrycznie zapakowanych woreczkach. Tak jest szybciej i wygodniej. Niemniej jednak jeśli chcemy przygotować danie, które ma pachnieć i smakować Azją, to warto przyrządzić ryż zgodnie z tamtejszymi zwyczajami. Najlepszy ku temu jest parownik bambusowy.
Parownik potrafi wyciągnąć z ryżu pełnię smaku i aromatu oraz zapewnia jego najlepszą konsystencję. Do tego idealnie dba o właściwą cyrkulację powietrza i uniemożliwia pojawienie się wilgoci na przygotowywanych produktach. Decydując się na zakup parownika kuchennego, należy zwrócić uwagę na materiał jego wykonania. Specjaliści kuchni orientalnej polecają parowniki z naturalnego bambusa.
Moździerz
Dania azjatyckie to cała gama różnorodnych smaków i aromatów. Sukces smacznego dnia w dużej mierze wynika z tego, że kucharze sami przygotowują i mieszają potrzebne im przyprawy. Dlatego, jednym z potrzebniejszych przyrządów w kuchni są moździerze. Dzięki nim można zmielić nawet najgrubsze ziarna.
Moździerz składa się z pojemnika oraz tłuczka. Jego obsługa jest niezwykle prosta. Godne uwagi są moździerze kamienne. Nie chłoną bowiem zapachów i są obojętne dla smaku zmieszanych przypraw oraz ziół. Poza tym są trwałe, praktyczne i łatwe w utrzymaniu czystości. W opcji są moździerze o różnej wysokości i średnicy misy. Moździerze kamienne są odporne nawet na wieloletnie i intensywne użytkowanie.