Sezon grillowy nadchodzi wielkimi krokami, dlatego już teraz warto zastanowić się, jaki sprzęt będzie nam służył podczas biesiad w ogrodzie w gronie najbliższych. Trzeba przyznać, że producenci oferują mnóstwo rozwiązań, a grille można dobierać wedle indywidualnych preferencji. Przedstawiamy te, które cieszą się największą popularnością.
Grill węglowy
Grill na węgiel jest tradycyjnym sprzętem, którego nie może zabraknąć w ogrodowej altanie. Przez lata twierdzono, że to właśnie on przyczynia się do doskonałego smaku i aromatu grillowanych potraw. Dzisiaj wiemy już, że to nie węgiel ma wpływ na jakość potrawy, ale tłuszcz, który w procesie obróbki termicznej spływa i odparowuje.
Grill węglowy nadal jest najczęściej wybieranym sprzętem – można wybierać to urządzenie ze względu na wielkość, kształt, jest też stosunkowo niedrogi. W ofercie sklepów, takich jak kuchniasklep.pl znaleźć można grille węglowe z pokrywami, dodatkowymi półkami na akcesoria, a nawet grille jednorazowe, idealne na piknik za miastem. Jedynym mankamentem tego wyboru może być konieczność umiejętności rozpalania grilla, trudność w zachowaniu czystości oraz problematyka z utrzymaniem stałej temperatury grillowania.
Grill gazowy
Inwestycja w grill gazowy coraz częściej znajduje się na liście kosztów, jakie ponosimy w celu urządzania ogrodowego terenu. Grill gazowy jest następcą tego węglowego i trzeba przyznać, że to właśnie ten sprzęt wykazuje najwięcej zalet. Grillowanie odbywa się przy zachowaniu idealnej czystości, nie ma problemu z rozpalaniem urządzenia ani z utrzymaniem optymalnej temperatury. Grille gazowe można dobierać wedle preferowanego rozmiaru, z powodzeniem przyrządzimy na ich ruszcie obiad dla co najmniej kilku osób. Smak i aromat potraw z grilla gazowego jest tak samo doskonały, jak z tradycyjnego grilla na węgiel. Jedynym minusem może być nieco wyższa cena, jednak ten grill sprawdzi się z powodzeniem przez wiele letnich sezonów w przydomowym ogrodzie. Warto pamiętać, że grill gazowy, jak i te na węgiel w okresie zimowym powinien być przechowywany w wewnętrznym pomieszczeniu, bo chociaż odporny na działanie niekorzystnych czynników atmosferycznych, może ulec korozji. W tym celu świetnie sprawdza się garaż czy ogrodowy domek na rozmaite sprzęty.
Grill elektryczny
Grill elektryczny jest doskonałą alternatywą dla grilla węglowego czy gazowego, którego nie rozpalimy przecież wewnątrz domu, na przykład zimą. Grill elektryczny sprawdza się jako podstawowy sprzęt AGD w każdej kuchni. Może być niewielkich rozmiarów, a ruszt można bez problemu myć w zmywarce. Dania z tego grilla przyrządzane są szybko i chociaż nie są tak smakowite, jak te robione w ogrodzie, to nadal pozostają smaczne. To doskonała opcja dla osób, które stawiają na dietetyczne kulinaria bez tłuszczu. Ten grill z powodzeniem zastąpi standardową patelnię czy piekarnik. Zaletą jest też jego cena, bo inwestycja w taki sprzęt nie przekracza najczęściej kilkuset złotych. Nie ma również problemu z jego przechowywaniem, ponieważ wystarczy nieco miejsca w kuchennej szafce.