Samochody do transportu żywności w warunkach chłodniczych - Trends Magazines

Samochody do transportu żywności w warunkach chłodniczych

Transport żywności stawia wyjątkowe wymagania przed wszystkimi, którzy chcieliby się zająć jego organizacją. Niezależnie, czy produkty spożywcze będą transportowane na krótki, czy długi dystans – należy w tym stosować pojazdy specjalnie dostosowane do tej funkcji. W przypadku transportu drogowego – kluczowe jest wykorzystanie samochodu wyposażonego w specjalny rodzaj nadwozia chłodzącego, a także w dodatkowe warstwy izolujące przed dostępem ciepła z zewnątrz. Poniżej przyglądamy się dostępnym na naszym rynku ofertom samochodów do transportu żywności w warunkach obniżonej temperatury.

Nadwozie chłodnicze w samochodach transportowych – przegląd dostępnych rozwiązań

Przewożenie żywności może wymagać zapewnienia specjalnych warunków w czasie transportu. Kluczowa jest pod tym względem temperatura, która powinna utrzymywać się na określonym, niskim poziomie. W tym celu korzysta się właśnie z samochodów dostawczych wyposażonych w specjalny rodzaj nadwozia chłodniczego oraz inne dodatkowe udogodnienia. W zależności jak niski poziom temperatury pragniesz uzyskać, konieczne może okazać się dysponowanie odmiennym typem floty drogowej.

Pierwszym rodzajem są izotermy, czyli środki transportu, w których nadwozia chłodnicze stanowią główny, choć nie jedyny element konstrukcyjny. Oprócz nich zastosowano także specjalne ścianki, drzwi i dach. Zostały one wykonane z grubych warstw materiałów izolujących, szczelnie przylegających do ścian furgonetki. Dzięki temu wymiana temperatury pomiędzy wnętrzem a zewnętrzem pojazdu jest ograniczona niemal wyłącznie do momentów rozładunku. Dostępne samochody izotermy można podzielić na dwa rodzaje – o izolacji normalnej (na poziomie około 0,7 W/m2) oraz z izolacją wzmocnioną (na poziomie 0,4 W/m2).

Chłodnie i mroźnie – do transportu towarów szczególnie wymagających

Chłodnie to kolejna kategoria pojazdów dedykowanych do przewożenia żywności. Są wyposażone w agregat chłodzący, zapewniający odpowiednie warunki na czas trwania transportu. Pozwala nie tylko na sprowadzenie temperatury do określonego poziomu, ale również (dzięki współpracy ze sprężarką, urządzeniami kontrolnymi i innymi elementami układu) na utrzymanie jej przez zamierzony czas.

Ostatnią kategorię tworzą mroźnie, czyli urządzenia transportowe pozwalające na sprowadzenie temperatury do wyjątkowo niskiego poziomu – i jej utrzymanie przez okres nawet 12 godzin. Wybrane pojazdy mogą osiągać poziom nawet -10 lub -20 stopni C, czyli zapewnić temperaturę potrzebną do przechowywania produktów głęboko mrożonych. Jest to rozwiązanie stosowane szczególnie chętnie w przypadku transportu wyrobów mięsnych, których bezpieczeństwo wymaga utrzymania temperatury na niskim poziomie.

Podobne

Szara kuchnia – inspiracje, które skradną Twoje serce

Aranżacja kuchni to nie lada wyzwanie. Kuchnia powinna być funkcjonalna, ergonomiczna, dopasowana do wymagań i preferencji mieszkańców. Nie bez znaczenia jest również jej wygląd. W przytulnym, estetycznym wnętrzu o wiele przyjemniej spędza się czas niż w nudnej, kiepsko urządzonej przestrzeni. Ważną rolę w kuchennej aranżacji odgrywają szafki. Dużą popularnością w ostatnim czasie cieszy się szara…

Prezenty pod choinkę – ścigaj się z Carrerą

Grudzień, to czas prezentów, a samochody i wszystko z nimi związane jest tym, co kochamy. To nasz propozycja dla motomaniaków dużych i małych.   Któż z nas nie marzył o wyścigach? Oczywiście, nie każdemu jest dane jak Robertowi Kubicy wystartować nie tylko w Formule 1 ale tez DTM,  LMPT czy rajdach. Myśląc o prezentach pod…