Orientalna kuchnia dla początkujących – jakie produkty warto mieć w domu? - Trends Magazines

Orientalna kuchnia dla początkujących – jakie produkty warto mieć w domu?

steaming mixed vegetables in the wok, asian style cooking

Świat orientalnych potraw jest naprawdę fascynujący i nie bez powodu cieszy się obecnie tak ogromną popularnością. Kuchnia krajów Dalekiego Wschodu jest nie tylko smaczna i różnorodna, ale także często bardzo zdrowa. Dopiero zaczynasz przygodę z egzotycznymi daniami? Dowiedz się, w jakie artykuły spożywcze i sprzęt kuchenny warto zaopatrzyć się w pierwszej kolejności.

Przybory kuchenne

Jednym z najważniejszych elementów wyprawki dla osoby eksperymentującej z kuchnią orientalną jest wok. Charakterystyczna patelnia może znacząco ułatwić przygotowywanie azjatyckich potraw i osiągnięcie odpowiedniego smaku. Na dodatek do smażenia na woku wystarczy naprawdę niewielka ilość tłuszczu. Przydatne mogą również okazać się akcesoria do woków np. chochle, cedzaki czy też szczotki bambusowe do czyszczenia.

Uwagę z pewnością warto zwrócić także na parowniki, które umożliwią przygotowywanie smacznych potraw na parze. Ponadto taki garnek może przydać się do przyrządzenia idealnego ryżu niczym z orientalnej restauracji. Dodatkowo można pomyśleć o zakupie gorących talerzy chińskich typu Hot Pot, które po rozgrzaniu długo utrzymują wysoką temperaturę dania. Ponadto w domu warto mieć zestaw ostrych noży czy też narzędzia do robienia domowego sushi.

Produkty bazowe

W wielu przepisach kuchni orientalnej pojawiają się składniki, których raczej nie znajdzie się w typowym polskim domu. Co więcej, niektóre produkty trudno znaleźć w osiedlowych sklepach spożywczych, dlatego warto pomyśleć o zrobieniu małych zapasów. Fani kuchni indyjskiej i tajskiej powinni mieć w domu mleko kokosowe, które jest dodawane do naprawdę wielu potraw. Taki produkt może również z powodzeniem zastąpić mleko krowie w diecie np. wegan.

Jednym z pierwszych skojarzeń z daniami Dalekiego Wschodu jest sos sojowy, którego po prostu nie może zabraknąć w kuchni wielbiciela orientalnych smaków. Ten składnik pojawia się w wielu potrawach z Chin, Japonii czy też Tajlandii. Podczas zakupów należy zwrócić uwagę na odmianę sosu i to, do jakich dań jest przeznaczony. Ponadto warto zaopatrzyć się m.in. w olej sezamowy, ocet ryżowy, ryż czy też azjatyckie makarony.

Przyprawy

Ważną częścią kuchni azjatyckiej są przyprawy, które w dużej mierze odpowiadają za niepowtarzalny smak dań z tego regionu świata. Największą różnorodność w tej kwestii oferują Indie, w których kuchni pojawia się słodki cynamon, ostre chili czy też aromatyczne curry. W ofercie sklepu Kuchnie Orientu czeka naprawdę szeroki wybór przypraw, dzięki którym można w domu odtworzyć ulubione dania z indyjskich restauracji.

Przyprawy są obecne we wszystkich orientalnych kuchniach, a niektóre z nich mogą zaskoczyć początkujących miłośników egzotycznych dań. W chińskich przepisach może pojawić się np. fermentowana czarna fasola czy też kostka bulionowa z grzybów Shitake. Ciekawym dodatkiem z Tajlandii jest także bazylia tajska, uwagę można zwrócić też na specjalne przyprawy do wieprzowiny. Przypraw nie brakuje również w kuchni japońskiej i koreańskiej.

Podobne

Siekiera kontra skalpel, czyli wyścig M8 vs M2- VIDEO

Tym razem Matt z carwow porównuje M8 Competition oraz M2 Competition na mokrej nawierzchni. Czy 4.4-litrowe V8 o mocy 625 KM i napęd na obie osie wystarczy, żeby pokonać mniejsze Coupé? M2 ma do dyspozycji "jedynie" 410 KM z turbodoładowanego R6 o pojemności 3 litrów, który napędza tylną oś. Zgadzamy się w 100% z opisem…

BluEarth Winter V905 – zimówka od Yokohamy

Zbliża się czas zmiany ogumienia na zimowe. Jak co roku producenci opon proponują coś nowego. Japońska marka YOKOHAMA przedstawiła przeznaczoną do średnich i dużych aut osobowych (także SUV-ów) nową oponę premium BluEarth Winter V905. BluEarth Winter V905 jest udoskonaloną wersją modelu W.drive V 905 i jest pierwszą oponą zimową Yokohamy, w której japońscy inżynierowie zastosowali ekologiczną technologię BluEarth, stworzoną…