Transport żywności stawia wyjątkowe wymagania przed wszystkimi, którzy chcieliby się zająć jego organizacją. Niezależnie, czy produkty spożywcze będą transportowane na krótki, czy długi dystans – należy w tym stosować pojazdy specjalnie dostosowane do tej funkcji. W przypadku transportu drogowego – kluczowe jest wykorzystanie samochodu wyposażonego w specjalny rodzaj nadwozia chłodzącego, a także w dodatkowe warstwy izolujące przed dostępem ciepła z zewnątrz. Poniżej przyglądamy się dostępnym na naszym rynku ofertom samochodów do transportu żywności w warunkach obniżonej temperatury.
Nadwozie chłodnicze w samochodach transportowych – przegląd dostępnych rozwiązań
Przewożenie żywności może wymagać zapewnienia specjalnych warunków w czasie transportu. Kluczowa jest pod tym względem temperatura, która powinna utrzymywać się na określonym, niskim poziomie. W tym celu korzysta się właśnie z samochodów dostawczych wyposażonych w specjalny rodzaj nadwozia chłodniczego oraz inne dodatkowe udogodnienia. W zależności jak niski poziom temperatury pragniesz uzyskać, konieczne może okazać się dysponowanie odmiennym typem floty drogowej.
Pierwszym rodzajem są izotermy, czyli środki transportu, w których nadwozia chłodnicze stanowią główny, choć nie jedyny element konstrukcyjny. Oprócz nich zastosowano także specjalne ścianki, drzwi i dach. Zostały one wykonane z grubych warstw materiałów izolujących, szczelnie przylegających do ścian furgonetki. Dzięki temu wymiana temperatury pomiędzy wnętrzem a zewnętrzem pojazdu jest ograniczona niemal wyłącznie do momentów rozładunku. Dostępne samochody izotermy można podzielić na dwa rodzaje – o izolacji normalnej (na poziomie około 0,7 W/m2) oraz z izolacją wzmocnioną (na poziomie 0,4 W/m2).
Chłodnie i mroźnie – do transportu towarów szczególnie wymagających
Chłodnie to kolejna kategoria pojazdów dedykowanych do przewożenia żywności. Są wyposażone w agregat chłodzący, zapewniający odpowiednie warunki na czas trwania transportu. Pozwala nie tylko na sprowadzenie temperatury do określonego poziomu, ale również (dzięki współpracy ze sprężarką, urządzeniami kontrolnymi i innymi elementami układu) na utrzymanie jej przez zamierzony czas.
Ostatnią kategorię tworzą mroźnie, czyli urządzenia transportowe pozwalające na sprowadzenie temperatury do wyjątkowo niskiego poziomu – i jej utrzymanie przez okres nawet 12 godzin. Wybrane pojazdy mogą osiągać poziom nawet -10 lub -20 stopni C, czyli zapewnić temperaturę potrzebną do przechowywania produktów głęboko mrożonych. Jest to rozwiązanie stosowane szczególnie chętnie w przypadku transportu wyrobów mięsnych, których bezpieczeństwo wymaga utrzymania temperatury na niskim poziomie.