Grille gazowe z pokrywą. Czy warto po nie sięgnąć? - Trends Magazines

Grille gazowe z pokrywą. Czy warto po nie sięgnąć?

Grille gazowe to rozwiązanie znane już od wielu lat wszystkim miłośnikom przygotowywania potraw na ruszcie. Istnieje przy tym wiele typów grilli gazowych, w tym takie, które posiadają pokrywę lub też mają klasyczną, otwartą budowę. Czy warto sięgnąć po ten pierwszy typ, a jeśli tak, to jakie ma zalety w porównaniu do grilla odkrytego?

Grill gazowy lepszy od węglowego

Grillowanie na klasycznym węglowym grillu to już tradycja sezonu letniego. Zaczyna się, kiedy tylko dnie i wieczory stają się cieplejsze, a kończy zazwyczaj późną jesienią. Jest okazją do spotkań w gronie rodziny i znajomych, momentem dobrej zabawy i oczywiście chwilą, w której próbujemy nowych, ciekawych dań.

Warto jednak wiedzieć, że grill węglowy nie jest najzdrowszy ze względu na tworzące się podczas przygotowania potraw produkty spalania tłuszczu i węgla drzewnego. Te produkty uboczne są niezdrowe przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość sadzy i wolnych rodników, które przyczyniają się między innymi do starzenia organizmu i mogą stać się jedną z przyczyn powstawania nowotworów.

Alternatywą dla grillowania węglowego może być jednak grillowanie gazowe. Ze względu na to, iż grille gazowe są inaczej zbudowane i nie wymagają wykorzystywania drewna, w trakcie przygotowania mięsa nie powstają szkodliwe produkty uboczne i nie osiadają na potrawach. W efekcie jedząc je, nie narażamy się na niebezpieczeństwo i nie nadwyrężamy swojego zdrowia, co jest szczególnie ważne dla osób, które często sięgają po grillowane potrawy.

Grill z pokrywą. Jak działa taka wersja grilla gazowego?

Grill z pokrywą to jeden z wariantów grilla gazowego. Jest to urządzenie, które oprócz rusztu ogrzewanego przez palniki gazowe posiada także specjalną, metalową przykrywkę o charakterystycznym kształcie podłużnej kopuły.

Zasada działania takiego grilla jest podobna do pracy pieca z zamkniętym obiegiem. Krążące w nim gorące powietrze ogrzewa i przygotowuje mięso, które jest jednocześnie opiekane na ruszcie. Dzięki wywietrznikom można grillować bez ustawicznego podnoszenia pokrywy, swobodnie regulując temperaturę paleniska.

Jakie zalety ma grillowanie potraw pod przykryciem?

Potrawy z grilla charakteryzują się specyficznym, wyjątkowym smakiem i aromatem, który sprawia, że są uwielbiane przez szerokie grono osób. W szczególny sposób jest to widoczne w przypadku klasycznych grilli węglowych, a także nowoczesnych grilli gazowych z funkcją wędzenia. Pokrywa dodatkowo wspomaga proces opiekania mięsa, przyspieszając jego przygotowanie, ale też wydobywając z niego cudowny aromat. Dzięki zamkniętemu obiegowi mięso jest jeszcze bardziej soczyste i delikatne, co na pewno spodoba się każdemu miłośnikowi wyjątkowych potraw.

Warto przy tym zauważyć, że grillowanie z pokrywą nie ogranicza się wyłącznie do przygotowywania mięsa. Dzięki takiej konstrukcji grilla, a także innowacyjnym akcesoriom oferowanym przez markę Köler możliwe jest przygotowanie także innych dań, na przykład kurczaka, indyka czy pizzy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne

Kubica kończy karierę w Formule 1

Kończy się przygoda Roberta Kubicy z Formułą 1. Trening przed GP Abu Dhabi 2022 był jego ostatnim występem w oficjalnej sesji F1. Nasz rodak nie będzie już kierowcą rezerwowym Alfy Romeo, a z ekipy odejdzie jego sponsor - PKN Orlen, który przenosi się do ekipy Alpha Tauri. Przypomnijmy, że swoją karierę Robert Kubica zaczął w…

VW Santana trzy auta z przodu

VW Samba – symbol kultury hippisów ma 70 lat

Dla wielu jest symbolem kultury hippisów. Legendarna Samba zadebiutowała 70 lat temu, ale do dziś budzi ogromne emocje i jest poszukiwanym klasykiem. W kwietniu 1951 roku po raz pierwszy po wojnie odbyły się targi IAA we Frankfurcie. Volkswagen prezentował swoje pojazdy na stoisku o powierzchni 1350 mkw. Było na czym oko zawiesić. Marka z Wolfsbugra zbudowała na nim kopię części linii montażowej…