Grille gazowe to rozwiązanie znane już od wielu lat wszystkim miłośnikom przygotowywania potraw na ruszcie. Istnieje przy tym wiele typów grilli gazowych, w tym takie, które posiadają pokrywę lub też mają klasyczną, otwartą budowę. Czy warto sięgnąć po ten pierwszy typ, a jeśli tak, to jakie ma zalety w porównaniu do grilla odkrytego?
Grill gazowy lepszy od węglowego
Grillowanie na klasycznym węglowym grillu to już tradycja sezonu letniego. Zaczyna się, kiedy tylko dnie i wieczory stają się cieplejsze, a kończy zazwyczaj późną jesienią. Jest okazją do spotkań w gronie rodziny i znajomych, momentem dobrej zabawy i oczywiście chwilą, w której próbujemy nowych, ciekawych dań.
Warto jednak wiedzieć, że grill węglowy nie jest najzdrowszy ze względu na tworzące się podczas przygotowania potraw produkty spalania tłuszczu i węgla drzewnego. Te produkty uboczne są niezdrowe przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość sadzy i wolnych rodników, które przyczyniają się między innymi do starzenia organizmu i mogą stać się jedną z przyczyn powstawania nowotworów.
Alternatywą dla grillowania węglowego może być jednak grillowanie gazowe. Ze względu na to, iż grille gazowe są inaczej zbudowane i nie wymagają wykorzystywania drewna, w trakcie przygotowania mięsa nie powstają szkodliwe produkty uboczne i nie osiadają na potrawach. W efekcie jedząc je, nie narażamy się na niebezpieczeństwo i nie nadwyrężamy swojego zdrowia, co jest szczególnie ważne dla osób, które często sięgają po grillowane potrawy.
Grill z pokrywą. Jak działa taka wersja grilla gazowego?
Grill z pokrywą to jeden z wariantów grilla gazowego. Jest to urządzenie, które oprócz rusztu ogrzewanego przez palniki gazowe posiada także specjalną, metalową przykrywkę o charakterystycznym kształcie podłużnej kopuły.
Zasada działania takiego grilla jest podobna do pracy pieca z zamkniętym obiegiem. Krążące w nim gorące powietrze ogrzewa i przygotowuje mięso, które jest jednocześnie opiekane na ruszcie. Dzięki wywietrznikom można grillować bez ustawicznego podnoszenia pokrywy, swobodnie regulując temperaturę paleniska.
Jakie zalety ma grillowanie potraw pod przykryciem?
Potrawy z grilla charakteryzują się specyficznym, wyjątkowym smakiem i aromatem, który sprawia, że są uwielbiane przez szerokie grono osób. W szczególny sposób jest to widoczne w przypadku klasycznych grilli węglowych, a także nowoczesnych grilli gazowych z funkcją wędzenia. Pokrywa dodatkowo wspomaga proces opiekania mięsa, przyspieszając jego przygotowanie, ale też wydobywając z niego cudowny aromat. Dzięki zamkniętemu obiegowi mięso jest jeszcze bardziej soczyste i delikatne, co na pewno spodoba się każdemu miłośnikowi wyjątkowych potraw.
Warto przy tym zauważyć, że grillowanie z pokrywą nie ogranicza się wyłącznie do przygotowywania mięsa. Dzięki takiej konstrukcji grilla, a także innowacyjnym akcesoriom oferowanym przez markę Köler możliwe jest przygotowanie także innych dań, na przykład kurczaka, indyka czy pizzy.