Polacy uwielbiają kuchnię włoską, a jednym z ulubionych dań jest pizza. Co ciekawe, symbol włoskich kulinariów z powodzeniem udaje się zrobić także w naszej tradycyjnej kuchni, wystarczy zdobyć przepis na dobre ciasto. To właśnie od niego zależy powodzenie całej potrawy, dodatki każdy wybiera już indywidualnie wedle własnego gustu.
Najlepsza pizza, czyli jaka?
Producenci oferują profesjonalne piece do pizzy, można je znaleźć na przykład na https://www.unigastro.pl/pol_m_RODZAJ-LOKALU_PIZZERIA_Piece-do-pizzy-2526.html. Oczywiście, najczęściej inwestują w nie lokale gastronomiczne i pizzerie, zaś wielbiciele włoskich placków bez problemu również mogą takowe kupić. Nie ma wątpliwości, że pizza ze specjalnego pieca jest najbardziej smakowita.
Liczy się także proces wyrabiania ciasta. Oprócz przepisu należy je prawidłowo wymieszać, zagnieść i rozwałkować. Przydają się więc specjalne wałkownice do ciasta jak https://www.unigastro.pl/pol_m_RODZAJ-LOKALU_PIZZERIA_Walkownice-do-ciasta-2528.html. Zanim jednak ciasto będzie wałkowane, trzeba je wyrobić. Można to robić ręcznie albo korzystając ze specjalnych mikserów, jak https://www.unigastro.pl/pol_m_RODZAJ-LOKALU_PIZZERIA_Miksery-spiralne-do-ciasta-2522.html.
Kiedy znamy już proces powstawania najlepszego ciasta na pyszną, puszystą, oryginalnie włoską pizzę, czas na przepis. Ten nie jest trudny i z całą pewnością podstawowe składniki znajdują się w każdej kuchni. Pizza to potrawa tania i prosta w przygotowaniu. Z powodzeniem można ją piec dla całej rodziny nawet kilka razy w tygodniu. Sprawdza się na obiad, kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. Jak zrobić dobre ciasto na włoską pizzę? Przepis znajduje się poniżej.
Przepis na ciasto na pizzę
Ciasto na pizzę jest proste w przygotowaniu, a cały sekret tkwi w jego niewyszukanych składnikach. W sieci bez najmniejszego problemu udaje się znaleźć przepis na włoską pizzę i idealne, elastyczne ciasto. Najlepiej korzystać z tych łatwych, dosłownie kilku składnikowych receptur, te są najbardziej zbliżone do oryginału. Pamiętajmy, że kuchnia włoska jest tania, a jej bazą jest oczywiście mąka. Co trzeba przygotować, by zrobić doskonałe ciasto na pizzę? Mąkę pszenną w ilości 250 g (można skorzystać z tej specjalnej na pizzę), do tego pół łyżeczki cukru, jedna łyżeczka soli, 150 ml ciepłej, przegotowanej wody i 25 g świeżych drożdży. Niektórzy dodają do całości jeszcze łyżeczkę oliwy, natomiast nie wszystkie oryginalne przepisy na ciasto na pizzę zawierają ten składnik. Ten najprostszy przepis nie zakłada też użycia drożdży, podobno wystarczy mąka, sól i woda. Dzięki drożdżom placek będzie elastyczny, idealnie puszysty i miękki. Z wykonaniem takiego ciasta poradzi sobie nawet początkujący kucharz amator.
Cała tajemnica tkwi w sposobie wyrabiania ciasta. Po połączeniu wszystkich składników należy ugniatać je co najmniej 15 minut. Można robić to ręcznie lub korzystając ze wskazanych wyżej sprzętów. Nam pozostaje już tylko życzyć smacznego.